duminică, 12 septembrie 2010

Tort cu piersici si merisoare


Am pregatit un tort cu fructe pentru a marca 1 an de la casatorie. Tortul l-am facut din:
Pentru blat:
- 6 oua
- 18 linguri zahar
- 18 linguri faina
- 9 linguri ulei
- 18 linguri apa minerala
- 1 plic praf de copt
- 1 plic zahar vanilat
- 1 lamaie
Pentru crema:
- 2 iaurturi mari cu fructe
- 4 liguri zahar
- 2 plicuri gelatina
- 500 ml frisca
- un borcan de piersici in compot (dar se pot utiliza si alte fructe poraspete, dupa preferinta)
Pentru ornat:
- frisca
- compot de merisoare
- 1 plic Tort Gelee.

Am pregatit blatul separand albusurile de galbenusuri.

Albusurile le-am batut spuma cu un praf de sare, am adaugat zaharul, zaharul vanilat si am mixat bine pana s-a topit.

Am adaugat galbenusurile si am batut bine.

Am pus si uleiul si apa minerala.
Am ras lamaia, coaja am adaugat-o in blat, iar in zeama de lamaie am pus praful de copt si am adaugat apoi in blat, care a crescut frumos. Am adaugat faina si am amestecat usor cu ajutorul unei linguri de lemn.




Dupa ce a fost incorporata faina am pus aluatul intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina. Eu am folosit o tava foarte mare (35 cm diametru) deoarece am avrut sa fie un blat subtire.

Am pus tava la cuptorul preincalzit la 170 grade Celsius si l-am lasat pana a trecut testul cu scobitoarea.
L-am lasat putin sa se raceasca si l-am rasturnat pe un platou.

Pentru crema am folosit 2 iaurturi mari cu piersici si maracuja (de care nu am fost prea multumita, deoarece a iesit crema putin acrisoara de la maracuja, cu alte ocazii am folosit iaurt Milli cu caise si iese crema mult mai buna si aromata).


Am batut iaurtul cu zaharul si am adaugat gelatina preparata conform instructiunilor de pe plic si am dat crema la frigider sa se intareasca.


Asa arata scoasa de la frigider, ca o piftie, pe care am mixat-o bine si am amestecat-o cu frisca batuta.Pentru frisca am folosit crema de patiserie El Maestro, care este indulcita si nu mai are nevoie de zahar, dar se poate folosi orice frisca, chiar ar fi recomandat sa se utilizeze frisca naturala facuta din smantana.


Am mixat frisca cu un plic intaritor de frisca.

Am pus o parte din frisca in crema de iaurt si am amestecat bine, pana a iesit o crema pufoasa.


Am adaugat piersicile din compot taiate cubulete si le-am incorporat in crema.

Am taiat blatul in doua parti si le-am insiropat cu zeama de la compot in care am mai adaugat putina apa.

Am pus toata crema pe prima foaie de blat.


Am pus si a doua foaie deasupra, pe care am insiropat-o.

Deasupra am pus un borcan de compot de merisoare, pe care l-am intins la in partea centrala a tortului.



Deasupra am pus un plic Tort Gelee rosu, preparat conform instructiunilor de pe plic.





Am ornat cu frisca ramasa.









A iesit un tort bun, racoros si nu foarte dulce.

2 comentarii: