sâmbătă, 4 decembrie 2010
Ciorba de burta
Am facut pentru prima data ciorba de burta, dupa reteta mamei.
Ingrediente:
- un pachet burta de vaca prefiarta taiata fideluta
- 400 g smantana
- 4 galbenusuri
- 3 linguri ulei
- sare
- 3 linguri otet
- 2 cuburi concentrat de vita
- 5 catei de usturoi
- 2 morcovi de marime medie.
Am decongelat burta de vita si am pus-o la fiert in apa rece cu sare si concentrat de vita, timp de aproximativ 1 ora. Am curatat morcovii si usturoiul si i-am dat pe razatoarea cu ochiuri mici si i-am pus la calit in ulei. Dupa ce i-am calit, i-am adaugat in ciorba de burta si am mai lasat ciorba sa dea cateva clocote. Apoi am oprit focul si am adaugat otetul si smantana amestecata cu galbenusuri.
Desi am inceput prepararea cu mari emotii, am constatat ca mi-a iesit o ciorba de burta asemanatoare cu cea servita la restaurant. Daca as fi avut, as mai fi adaugat spre sfarsitul prepararii si cubuletele de gogosar in otet pentru un aspect mai deosebit.
O sa mai repet operatiunea de Anul Nou!
Pofta buna!
marți, 2 noiembrie 2010
Ciorba acra de rata
Am primit o rata de la tara si am pregatit o ciorbita acrisoara cu multe legume.
Ingrediente:
- maruntaie de pasare
- ceapa
- morcovi
- o gulie
- 1 sfecla rosie
- cartofi
- ardei capia
- telina
- pasta de rosii
- sare de lamaie
- sare, piper.
Am pus carnea la fiert 30 minute dupa care am adaugat morcovul si ceapa taiate marunt, am pus sare, piper. Dupa 10 minute am adaugat restul de legume, sfecla rosie, gulia si ardeiul tocate cubulete, iar aproape de sfarsit am pus cartofii cuburi si apoi pasta de rosii. Cand ciorbita a fost gata am acrit-o cu sare de lamaie in loc de bors. A iesit deosebit de colorata si gustoasa.
Pofta buna!
Ingrediente:
- maruntaie de pasare
- ceapa
- morcovi
- o gulie
- 1 sfecla rosie
- cartofi
- ardei capia
- telina
- pasta de rosii
- sare de lamaie
- sare, piper.
Am pus carnea la fiert 30 minute dupa care am adaugat morcovul si ceapa taiate marunt, am pus sare, piper. Dupa 10 minute am adaugat restul de legume, sfecla rosie, gulia si ardeiul tocate cubulete, iar aproape de sfarsit am pus cartofii cuburi si apoi pasta de rosii. Cand ciorbita a fost gata am acrit-o cu sare de lamaie in loc de bors. A iesit deosebit de colorata si gustoasa.
Pofta buna!
duminică, 31 octombrie 2010
Prajitura cu nuca si ciocolata
Am facut o prajitura rapida pentru ziua de duminica, pregatind un pandispan obisnuit din 5 oua, 15 linguri de zahar, 7 linguri de ulei, 15 linguri de apa minerala, 2 linguri cacao, 15 linguri faina, 2 plicuri zahar vanilat, 1 plic praf de copt.
Peste acest pandispan am presarat nuci tocate in ultimele 5 minute pe care prajitura le-a pretrecut la cuptor, iar deasupra am pus o glazura din crema de ciocolata si alune tip Finetti.
Spanac usturoiat
Sa va arat ce am mai gatit in ultima vreme, am pregatit o mancare gustoasa si bogata in fier si acid folic - spanac cu lapte si usturoi.
Ingrediente:
- 1 kg spanac proaspat (se poate folosi si cel congelat);
- 2 catei de usturoi;
- 15o ml lapte
- 1 lingura ulei;
- sare;
- optional - 1 lingura faina (eu nu am pus si a iesit putin mai zemos, dar cu gust delicios si mult mai sanatos).
Am curatat si spalat frunzele de spanac.
Le-am fiert 5 minute in apa sarata. Am scurs spanacul si l-am tocat.
joi, 28 octombrie 2010
Un fel de varza a la Cluj
Aveam o pofta mare de sarmale, dar nu am avut in casa decat varza dulce, asa ca m-am hotarat sa fac un fel de mancare asemanator cu vestita varza a la Cluj si am constatat ca a iesit foarte buna. Am primit multe laude si o sa repet reteta si cu varza acra.
Ingrediente:
- 2 verze proaspete, la aproximativ 1 kg fiecare;
- 1 kg de carne de porc tocata;
- 3 linguri de pasta de rosii;
- 4 cepe;
- sare, piper, cimbru, foi de dafin si vegeta tip Mirodenia, boia de ardei dulce;
- 1 ceasca de orez;
- 3 linguri de ulei.
Nu am cumparat carne gata tocata deoarece este mai grasa, ci am luat o bucata de spata de porc degresata si dezosata, de aproape un kilogram, pe care am taiat-o cubulete si am tocat-o la robotul de bucatarie.
Am taiat varza si am pus-o la calit cu 1 lingura de ulei, boia, cimbru, sare si vegeta.
marți, 26 octombrie 2010
Cartofi aurii cu pulpe de pui la cuptor
Aseara am pregatit cartofi aurii la cuptor acompaniati de ciocanele de pui .... deliciosi!
Pentru aceasta am taiat cartofii in felii mai groase, i-am stropit cu ulei de masline, am presarat sare si boia dulce de ardei, iar deasupra am pus pulpele de pui sarate si unse cu ulei. Am dat tava la cuptor aproximativ o ora pana cartofii si ciocanelele s-au rumenit.
Pofta buna!
vineri, 15 octombrie 2010
Conopida la cuptor
Aseara am preparat o reteta foarte usoara si gustoasa din conopida.
Ingrediente:
- 1 conopida de aproximativ 1 kg
- 1 cutie mica de smantana
- 2 oua
- 2 linguri de faina
- sare
- piper.
Am fiert conopida desfacuta in buchetele si am asezat-o intr-o tava. Peste ea am pus amestecul de smantana, oua, faina si condimente si am dat-o la cuptor pana s-a rumenit frumos (aproximativ 30 minute).
Chiftele de dovlecei cu marar
In amintirea verii am pregatit niste chiftele de dovlecei cu marar la care am folosit:
- 2 dovlecei de marime medie
- 4 oua
- marar verde tocat
- sare
- piper
- un varf de cutit praf de copt
- faina cat cuprinde pentru a forma un aluat ce se poate lua cu lingura.
Am ras dovleceii, peste ei am adaugat ouale, mararul si condimentele.
Apoi am pus faina si am amestecat.
duminică, 10 octombrie 2010
Sarmalute in foi de vita
Astazi am facut pentru prima oara in viata sarmalute in foi de vita. Am mai avut o tentativa acum ceva timp, dar am folosit foi de varza. Le-am facut de post deoarece iubitul meu sot prefera sarmalele fara carne. Pentru inceput, eu spun ca mi-au iesit foarte bune.
Ingrediente:
- orez
- ceapa
- 1 conserva de ciuperci
- foi de vita de vie murate
- cimbru
- piper
- sare
- pasta de rosii
- ulei
- rozmarin
- frunze de dafin.
Am pregatit umplutura astfel: am tocat ceapa si ciupercile la robotul de bucatarie si le-am pus la calit in ulei incins; am adaugat apa si cand a dat in clocot am pus orezul spalat; am pus condimentele si am lasat sa fiarba pana cand orezul era pe jumatate fiert. Am lasat compozitia sa se raceasca.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)