marți, 21 septembrie 2010

Ciorba de fasole pastai

Am facut azi ciorba preferata a sotului meu, ciorba de legume cu pastai de fasole galbena.
Ingrediente (cantitatile le stabileste fiecare):
- pastai de fasole
- ardei gras galben si rosu
- morcovi
- telina
- ceapa
- 1 pahar rosii pasate sau bulion (eu folosesc rosii pasate de la Olimpia care sunt foarte bune)
- marar verde
- patrunjel verde
- sare
- piper
- boia dulce
- eu am mai pus si 2 cuburi de vegeta cu gust de pui
- 2 linguri de ulei
- apa.

Am spalat si taiat legumele.

Am taiat legumele la robotul de bucatarie (asa prefera sotul meu ciorba - sa nu se vada legumele).


Am curatat pastaile de fasole si le-am rupt in bucati mai mici.

Am pus legumele in apa rece la fiert, cand au dat un clocot am adaugat condimentele, uleiul si dupa ce ce au fiert putin am pus si fasolea si am lasat la fiert pana s-au inmuiat pastaile. Aproape de sfarsit am adaugat rosiile pasate, mararul si patrunjelul taiate si am oprit focul.

Am servit cu multa pofta pentru a iesit delicioasa. Este foarte buna si pentru perioadele de post sau se poate adauga piept de pui taiat cubulete.


duminică, 19 septembrie 2010

Piept de pui cu legume si garnitura de orez

Am vrut sa pregatesc o mancare rapida si cu legumele pe care le aveam in casa asa ca am facut piept de pui cu legume pe care l-am servit cu garnitura de orez fiert.
Ingrediente:
- o bucata piept de pui
- 2 cepe rosii
- 2 ardei galbeni
- 2 ardei rosii
- 1 dovlecel
- 1 morcov mare
- 1 lingura rosii pasate
- 1 lingura de ulei masline
- sare
- piper
- 200 g orez.
- patrunjel verde

Am taiat pieptul de pui fasiute si l-am pus intr-o tigaie incinsa cu ulei la calit. Am taiat legumele sub forma de baghetute, iar ceapa sub forma de rondele. Peste piptul de pui am pus ceapa si morcovul si le-am mai lasat putin sa se caleasca, am adaugat putina apa si le-am lasat sa fiarba cateva minute dupa care am pus si restul legumelor. Cand s-au inmuiat toate, dar fara sa se faca terci am pus rosiile pasate, am condimentat si dupa 1 minut am oprit focul. Pentru garnitura de orez am pus orezul la fiert, am sarat si l-am amestecat cu patrunjel taiat fin.
A iesit o mancare gustoasa, pe care am pregatit-o in aproximativ 30 minute.
Pofta buna!

luni, 13 septembrie 2010

Rosii umplute cu salata de vinete


Pentru aperitivul servit musafirilor am pregatit si rosii umplute cu salata de vinete.
Am selectat si spalat rosiile, alegandu-le pe cele mai tari.

Le-am taiat un capac si le-am scos miezul cu ajutorul unei lingurite.

Le-am umplut cu salata de vinete pregatita dupa reteta postata anterior si le-am asezat la loc si capacelul.

Le-am ornat cu frunze de patrunjel.

duminică, 12 septembrie 2010

Tort cu piersici si merisoare


Am pregatit un tort cu fructe pentru a marca 1 an de la casatorie. Tortul l-am facut din:
Pentru blat:
- 6 oua
- 18 linguri zahar
- 18 linguri faina
- 9 linguri ulei
- 18 linguri apa minerala
- 1 plic praf de copt
- 1 plic zahar vanilat
- 1 lamaie
Pentru crema:
- 2 iaurturi mari cu fructe
- 4 liguri zahar
- 2 plicuri gelatina
- 500 ml frisca
- un borcan de piersici in compot (dar se pot utiliza si alte fructe poraspete, dupa preferinta)
Pentru ornat:
- frisca
- compot de merisoare
- 1 plic Tort Gelee.

Am pregatit blatul separand albusurile de galbenusuri.

Albusurile le-am batut spuma cu un praf de sare, am adaugat zaharul, zaharul vanilat si am mixat bine pana s-a topit.

Am adaugat galbenusurile si am batut bine.

Am pus si uleiul si apa minerala.
Am ras lamaia, coaja am adaugat-o in blat, iar in zeama de lamaie am pus praful de copt si am adaugat apoi in blat, care a crescut frumos. Am adaugat faina si am amestecat usor cu ajutorul unei linguri de lemn.




Dupa ce a fost incorporata faina am pus aluatul intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina. Eu am folosit o tava foarte mare (35 cm diametru) deoarece am avrut sa fie un blat subtire.

Am pus tava la cuptorul preincalzit la 170 grade Celsius si l-am lasat pana a trecut testul cu scobitoarea.
L-am lasat putin sa se raceasca si l-am rasturnat pe un platou.

Pentru crema am folosit 2 iaurturi mari cu piersici si maracuja (de care nu am fost prea multumita, deoarece a iesit crema putin acrisoara de la maracuja, cu alte ocazii am folosit iaurt Milli cu caise si iese crema mult mai buna si aromata).


Am batut iaurtul cu zaharul si am adaugat gelatina preparata conform instructiunilor de pe plic si am dat crema la frigider sa se intareasca.


Asa arata scoasa de la frigider, ca o piftie, pe care am mixat-o bine si am amestecat-o cu frisca batuta.Pentru frisca am folosit crema de patiserie El Maestro, care este indulcita si nu mai are nevoie de zahar, dar se poate folosi orice frisca, chiar ar fi recomandat sa se utilizeze frisca naturala facuta din smantana.


Am mixat frisca cu un plic intaritor de frisca.

Am pus o parte din frisca in crema de iaurt si am amestecat bine, pana a iesit o crema pufoasa.


Am adaugat piersicile din compot taiate cubulete si le-am incorporat in crema.

Am taiat blatul in doua parti si le-am insiropat cu zeama de la compot in care am mai adaugat putina apa.

Am pus toata crema pe prima foaie de blat.


Am pus si a doua foaie deasupra, pe care am insiropat-o.

Deasupra am pus un borcan de compot de merisoare, pe care l-am intins la in partea centrala a tortului.



Deasupra am pus un plic Tort Gelee rosu, preparat conform instructiunilor de pe plic.





Am ornat cu frisca ramasa.









A iesit un tort bun, racoros si nu foarte dulce.

Platou cu aperitive


Am pregatit portii cu diferite aperitive, pentru fiecare persoana aranjand pe farfurie: rosii umplute cu salata de vinete, telemea de vaca, oua umplute cu pate de porc, dobos, felii de salam rustic, felii de sunca de pui, aperitive din alaut de foietaj (spirale, stelute spirale), baghete de ardei umplute cu crema de branza si tartine cu zacusca, castravete.














sâmbătă, 11 septembrie 2010

Aperitive din aluat de foietaj - inimioare si stelute


Tot cu aluatul de foietaj m-am jucat si am mai realizat niste aperitive inspirandu-ma dupa ideile Danei (dana2dor.blogspot.com).
Am folosit o foaie de aluat de foietaj Morarita (pe care nu am avut rabdare sa o las sa se decongeleze complet), forme pentru taiat fursecuri si ou pentru uns.
Am decupat inimioare din foaia de aluat, jumatate dintre ele au ramas intregi, iar jumatate le-am decupat la mijloc cu un dop de plastic.

Am suprapus inimioara decupata peste cea intreaga, nu inainte de a uda putin marginile cu apa pentru a se lipi.

La fel am procedat si cu stelutele, iar din restul de aluat am decupat pestisori, fluturasi si o semiluna. Le-am pus intr-o tava neunsa.
Am intepat mijlocul inimioarelor si stelutelor cu o furculita pentru a nu se infoia la copt, le-am uns pe toate cu ou batut cu putin lapte si le-am bagat la cuptor la 250 grade.

Asa aratau proaspat scoase din cuptor, trebuie sa fii cu ochii pe ele pentru ca se coc repede, mie chiar mi s-au ars putin. Le-am lasat sa se raceasca si le-am pus in frigider pentru o ora.

Am luat un baton de branza topita OKE cu smantana, am frecat-o putin cu lingura, se poate adauga in ea verdeata sau boia (eu am lasat-o asa).

Am pus branza intr-o punga pentru ornat tortul si am umplut stelutele si inimioarele. Stelutele le-am decorat cu fasii de ardei rosu si portocaliu.


Iar inimioarele le-am decorat cu o rosie cherry.


Pentru ca mi-a mai ramas pasta de branza am umplut si fasii de ardei gras portocaliu, pe care le-am ornat cu praf de boia dulce si frunze de patrunjel.


Sper sa fie pe placul invitatilor. Sunt foarte usor de facut si permit o infinitate de decoruri. Sigur o sa mai repet.